Datum 18 maart 2024
Delen

Een uitgelezen kans om je woning open te stellen óf juist jouw nieuwe droomwoning te vinden, op een laagdrempelige manier! Zowel voor verkopers als potentiële kopers is de tweejaarlijkse NVM Open Huizen Dag altijd weer een evenement om naar uit te kijken. Het voorjaar is een prachtige periode om je huis te koop te zetten, vooral als je een eengezinswoning met bloeiende tuin hebt.
In de weken en dagen vlak voor de Open Huizen Dag zie je dan ook dat er ineens veel nieuw aanbod op de markt komt. In deze blog delen we graag wat tips voor zowel verkopers als kopers, zodat je op 6 april goed voorbereid de dag ingaat!

Tips voor verkopers
Uit onderzoek van de NVM blijkt dat 30% van de woningen die heeft deelgenomen aan de Open Huizen Dag van afgelopen najaar 2023 vier weken later werd verkocht. Als er nog enigszins twijfel is om mee te doen, zou dit toch voldoende moeten zijn om je over de streep te halen? In de weken voor de Open Huizen Dag werkt zichtbare deelname (bijvoorbeeld door het label ‘Open Huis’ dat op Funda en onze website wordt getoond) al als aanjager. Als men jouw woning op het oog heeft, wil men natuurlijk niet concurreren met kopers die tijdens de Open Huizen Dag verliefd worden op de woning.

De NVM Open Huizen Dag begint om 11.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Lokaal kunnen er afwijkende tijden zijn, maar landelijk en regionaal adverteert de NVM met deze tijden. Houd dus altijd rekening met bezoek tussen deze tijden. Belangrijk is dat je je woning op orde brengt, zoals dat bij bezichtigingen ook gebeurt.
Een aantal tips voor optimale beleving tijdens de dag:
• Zorg voor een opgeruimd en schoon huis.
• Verwijder zo veel mogelijk persoonlijke accenten.
• Creëer een prettige woonsfeer.
• Zorg ervoor dat de tuin er verzorgd bij ligt.
• Breng jonge kinderen en/of huisdieren deze paar uur bij bijvoorbeeld familie onder.
• Laat het bezoek rustig rondkijken en volg het bezoek eventueel op gepaste afstand.
• Leid het bezoek met maximaal één persoon rond, wissel elkaar eventueel buiten en binnen af.
• Geef eerlijk antwoord op vragen en verwijs bij twijfel altijd door naar ons.
• Besef dat veel bezoekers zich slechts komen oriënteren.
• Verwijs bij interesse en/of een bod altijd door naar ons.
• Laat kijkers het gastenboekje invullen, zodat zij hun indruk van de woning kenbaar kunnen maken. Is het boekje vol en is de dag nog niet voorbij? Bel ons, zodat er extra pagina’s geprint en bezorgd kunnen worden.

Wanneer je meedoet met de NVM Open Huizen Dag kun je contact opnemen met ons. Wij stellen dan online en fysiek campagnemateriaal beschikbaar, zoals stickers of een ‘Open huis’-bord in de voortuin. Daarnaast geven we een advies hoe je potentiële kopers te woord kunt staan.

Staat je woning nog niet bij ons te koop en wil je de NVM Open Huizen Dag als kans benutten? Bel ons direct voor een vrijblijvende waardebepaling en we zullen er alles aan doen om jouw woning nog mee te laten doen!

Tips voor bezoekers/kopers
Afhankelijk van hoe serieus en dringend je op zoek bent naar een woning, kun je de Open Huizen Dag anders benutten. Als je nog oriënterend bent, is het een ideale mogelijkheid om, zonder er een snipperdag voor op te hoeven nemen, vrijblijvend meerdere woningen te bekijken om zo je woonwensen te verfijnen.
Wil je vooral niet dat jouw droomwoning je ontglipt? Bereid je dan zo goed mogelijk voor met de volgende tips:
• Laat van tevoren je financiële mogelijkheden onderzoeken door een hypotheekadviseur.
• Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
• Oriënteer op Funda naar woningen die in aanmerking komen en stippel een logische route of volgorde uit.
• Soms kan het fijn zijn om een paar extra ogen mee te nemen. Vraag daarom van tevoren of bijvoorbeeld ouders of kennissen die verstand van zaken hebben, deze dag ‘standby willen staan’.
• Bekijk in de week voor de Open Huizen Dag alvast de omgeving. Hoe ziet het er bijvoorbeeld ’s avonds uit?
• Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen. Teveel indrukken op een dag brengen vaak onrust.
• Beperk het bezoek tot een maximum tijd en bel dezelfde of de volgende (werk)dag naar de makelaar om eventueel een tweede bezichtiging te plannen.
• Als de eerste indruk niet goed is, geeft dit dan aan en voel je niet verplicht om de ronde af te maken.

Heb je een woning gezien die bij een andere makelaar te koop staat? We kunnen je in dat geval ook bijstaan als aankoopmakelaar. Meer weten over wat dat precies inhoudt? Bekijk dan onze pagina ‘Aankopen‘!

Terug naar alle blogs

Actueel

Wil je meer weten over wat er speelt in de markt?

Afspraak maken

Vul het formulier in om een afspraak te maken

"*" geeft vereiste velden aan

Eerste optie

Tweede optie

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De website maakt gebruik van cookies

Meer informatie over de cookies